Crioterapie

Ce este crioterapia ?

Crioterapia este una dintre metodele recuperarii si a medicinei folosita in intreaga lume si reprezinta utilizarea la nivel local a temperaturilor scazute pentru tratarea diverselor afecţiuni precum: afectiuni dermatologice, afectiuni reumatismale, inflamaţii, entorse, luxatii, intinderi musculare, contracturi musculare, rupturi musculare, contuzii, dureri de spate precum si in tratamentul post-chirurgical.  

Zonele cu putin tesut adipos (genunchiul, glezna, cotul) sunt mai sensibile la aplicatiile reci decat zonele mai bogate in tesut adipos (coapsa, fesa).

In mod normal, expunerea la temperaturile scazute se face o scurta perioada de timp, de obicei cateva minute

Crioterapia este o metoda de tratament care presupune un oarecare disconfort, insa nu doare.

Beneficiile crioterapiei:

Studiile preliminare sugereaza ca aceasta terapie poate oferi o multime de avantaje :

Ameliorarea durerii si vindecarea musculara

Crioterapia poate ameliora durerea musculara, precum si unele afectiuni ale articulatiilor si muschilor, cum ar fi artrita. De asemenea, poate stimula vindecarea mai rapida a accidentarilor sportive.

Medicii recomanda de mult timp folosirea pungilor cu gheata pentru a calma durerile musculare. Daca faceti acest lucru, circulatia sangelui poate creste dupa indepartarea pungilor cu gheata, stimuland vindecarea si ameliorarea durerii.

Reduce durerea cauzata de artrita

Tratamentul localizat prin crioterapie nu este singurul lucru eficient in tratarea afectiunilor grave. Potrivit unui studiu, crioterapia intregului corp a redus semnificativ durerea la persoanele cu artrita. Specialistii au descoperit ca tratamentul a fost bine tolerat. De asemenea, a facilitat o fizioterapie mai intensa.

Amorteste nervii iritati

Multi sportivi folosesc crioterapia pentru a trata leziunile de ani buni si unul dintre motivele pentru care face acest lucru este ca poate amorti zonele dureroase. De fapt, temperaturile scazute pot amorti un nerv iritat.

Terapia la rece asigura o ameliorare temporara a durerilor provocate de artrita reumatoida. Potrivit cercetarilor, crioterapia cu gheata ar putea reduce efectele daunatoare ale exercitiilor fizice intense. De asemenea, persoanele care au folosit crioterapie au declarat ca au avut mai putine dureri.

CONTRAINDICATII :

•       stare generala grava a pacientului,
boli cardiovasculare cronice decompensate,
infarct acut de miocard si perioada de recuperare dupa infarct,
hipertensiune arteriala esentiala stadiul II, hipertensiune arteriala gradul III (tensiune arteriala ≥ 180/100 mm Hg),
insuficienta cardiaca stadiul II.
•       tulburari de ritm si de conducere cardiaca ,
sindrom Raynaud, acrocianoza, vasculite sistemice,
crioglobulinemie, agamaglobulinemie, criofibrinogenemie,
varsta sub 10 ani,
sarcina,
atac vascular cerebral,
•       febra,
tuberculoza pulmonara activa,
tumori maligne,
diateze hemoragice,
anemie severa
•       hipotiroidie,
nevroza isterica,
intoleranta individuala la frig,
urticarie la frig.