Electroterapie

Ce este electroterapia ?
Electroterapia este o forma de tratament medical specifica fizioterapiei care foloseste mici impulsuri electrice pentru a repara tesutul, a stimula muschii , a creste forta musculara, a reduce durerea sau a recapata anumite functii pierdute ale organismului.

Cand alegem electroterapia ?
Este utilizata in terapia fizica pentru tratarea diverselor probleme, inclusiv :
Durere acuta si cronica
Sciatica si dureri de spate sau ale coloanei
Tendinita si vindecarea ranilor
Fibromialgia
Artrita
Bursita
Durere si umflare post-chirurgicala
Complicatii asociate cu diabetul

Beneficiile electroterapiei :
Electroterapia este o modalitate blanda si non-invaziva, care functioneaza prin stimularea nervilor si muschilor de pe suprafata pielii.
-Prevenirea si tratarea atrofiei musculare. Atunci cand muschii nu pot fi folositi din cauza unei leziuni sau a unei boli, acest lucru poate duce la atrofie musculara. Atrofia musculara nu numai ca restrictioneaza miscarea si impactul calitatii vietii, dar poate contribui si la durere si rigiditate. Din fericire, electroterapia poate ajuta la prevenirea atrofiei prin stimularea muschilor sa se contracte.
-Creeaza un efect de incalzire in corp, care imbunatateste circulatia si stimuleaza vindecarea. Circulatia sanatoasa este un aspect important al procesului de vindecare. Sangele oxigenat aduce substante nutritive in celulele noastre si ajuta la vindecarea tesuturilor. In plus, circulatia sanatoasa ajuta la eliminarea toxinelor din organism pentru a avea un corp mai sanatos. Studiile au aratat ca prin electroterapie se poate imbunatati semnificativ fluxul de sange in organism.
-Reducerea durerii. Cei care sufera de dureri simt amorteala, furnicaturi, arsura, slabiciune musculara si dureri generale in tot corpul. Un fizioterapeut poate folosi electroterapia pentru reducerea disconfortului.
-Stimularea electrica transcutanata nervoasa. Scopul este stimularea nervilor senzoriali pentru ameliorarea durerii si este adesea utilizat atat pentru neuropatie, cat si pentru afectiuni cronice.

Contraindicatii:
Electroterapie efecte adverse
Electroterapia este o metoda foarte sigura in majoritatea cazurilor, iar oamenii, de obicei, nu vor suferi efecte secundare.
Cu toate acestea, impulsurile electrice pe care le produce un aparat de electroterapie pot provoca anumite senzatii, cum ar fi furnicaturi sau intepaturi, pe care unii oameni le pot considera inconfortabile.
De asemenea, alte persoane pot fi alergice la placutele adezive. Daca va confruntati cu roseata si iritatie ale pielii, puteti folosi padele hipoalergenice.
In plus, electrozii nu trebuie plasati niciodata pe partea din fata a gatului sau pe ochi. Amplasarea electrozilor pe gat poate duce la scaderea tensiunii arteriale si poate provoca spasme. Plasati pe ochi, electrozii pot creste presiunea oculara si pot provoca leziuni.

Cand trebuie evitata electroterapia
Desi poate fi folosita fara probleme de majoritatea oamenilor, expertii recomanda ca anumite grupuri de persoane sa evite acest tip de terapie daca medicul nu recomanda utilizarea acesteia.
Aceasta recomandare se aplica urmatoarelor persoane:
Femeile gravide: femeile gravide ar trebui sa evite utilizarea electroterapiei in zonele abdominale si pelvine.
Persoanele care sufera de epilepsie: Aplicarea electrozilor la nivelul capului sau gatului la persoanele cu epilepsie poate duce la crize si convulsii.
Persoanele cu probleme cardiace.
Persoanele cu stimulator cardiac sau alt tip de implant electric sau metalic.